Новини

"Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину"

 


Як уникнути отруєння бджіл.

  В період масового цвітіння , коли бджоли збирають мед, а рослини обробляють пестицидами від шкідників , хвороб та бур’янів  виникають непорозуміння між бджолярами та аграріями.

   Отруєння бджіл спостерігається у весняно-літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів, зазвичай під час цвітіння ріпаку та соняшнику.        Пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з нектаром і пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція. Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати які застосовують проти шкідників. Так, за даними науковців, у 95% випадках хімічний токсикоз викликають саме ці речовини, в 4% – гербіциди і лише 1% припадає на інші агрохімікати.             

Тому перед початком нового вегетаційного сезону хочу ще раз нагадати прості правила які збережуть бджіл та забезпечать гарний урожай.

 Правила для аграріїв:

1. Не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки  попередити органи місцевого самоврядування, через засоби масової інформації, оголошення в людних місцях, телефонні дзвінки, СМС повідомлення населення та пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 км від оброблюваних площ.

При цьому необхідно вказати:

а) точну дату обробки;

б) територію і культури;

в) назву препарату;

г) форму і методи застосування;

д) ступінь токсичності і строки ізоляції бджіл.

2. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

3. Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися тільки препаратами, офіційно дозволеними «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених в Україні».

4.  Не проводити авіаційні обробки пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче ніж 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік.

5.  Забороняється залишати в полі невикористані розчини пестицидів, також категорично забороняється обробка пестицидами ентомофільних сільськогосподарських рослин та рослинності в лісосмугах в період їх цвітіння навколо оброблюваних полів. У разі крайньої необхідності використовують найменш токсичні пестициди або біопрепарати. Проводять їх у період відсутності льоту бджіл у ранкові (до 10) та вечірні (18-22) години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика.

Правила для бджолярів:

1. Зареєструйте пасіку за місцем проживання фізичної особи або за місцем знаходження юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.

2. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюєте відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок. Пасічник має зареєструватися у сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати як сільські ради, так і сусідні господарства про місця перебування своїх пасік, а сільський голова зобов'язаний попередити аграріїв, що на даній території розташована пасіка.

3.  На кожній пасіці, павільйоні або платформі, помістіть на видному місці табличку із зазначенням імені, адреси й номера телефону пасічника.

4.  Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку: вивезти пасіку в безпечне місце (3-5 км), ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім’ї в зимівник. Терміни ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності та періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Обробляють посіви переважно препаратами другого та третього класу небезпеки. Так, при обробці пестицидами 2 класу небезпечності (фастак, карате зеон, нурел Д), обмеження льоту бджіл становить біля 3-4 діб, а третього класу (моспілан, матч, більшість фунгіцидів, гербіцидів, біопрепарати) – 1-2 доби. Терміни ізоляції збільшуються на 1-2 дні при зниженні температури та підвищенні вологості повітря.

5.  Якщо сталося отруєння бджіл:                                                                                                   скоротіть гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, відповідно до їхньої сили. Першочергово виймайте медові й пергові рамки, особливо зі свіже принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами, забезпечуйте сім’ї бджіл водою, наливаючи її в стільники, годівниці. Підгодовуйте цукровим сиропом. Підсилюйте ці сім’ї по мірі виходу молодих бджіл.                                                                          Запропонуйте керівництву господарства на території якого зареєстрована пасіка відшкодувати завдані збитки добровільно. Якщо керівництво не погоджується, слід звернутися до сільського голови із заявою про створення комісії для обстеження пасіки та обробленого пестицидами поля і відбору зразків для проведення дослідження.

     До складу комісії мають входити: ветеринарний лікар, зоотехнік, спеціаліст з захисту рослин, представник виконкому місцевої влади, бажана присутність представника господарства, що проводило хімічні обробки.

     Комісія обстежує всі бджолосім'ї та робить висновок про повну або часткову втрату бджіл та відбирає зразки підмору, про що складається акт. Також обов'язково відбирають зразки рослин з обробленого поля, про що також складається відповідний акт комісії. Зразки надсилаються до обласної ветеринарної лабораторії для проведення експертизи за поданням ветеринарного лікаря. Якщо висновком експертизи буде доведена загибель бджіл через обробку поля пестицидами, тоді можна звертатись до суду надавши крім висновку експертизи такі документи:

а) Ветеринарно-санітарний паспорт пасіки з щорічними відмітками про те, що бджоли на пасіці є здоровими;

б) Довідка із сільської ради із зазначенням адреси та кількості бджолосімей;

в) Довідку про належність обробленого пестицидами поля, його площі, культури та відстані його місцезнаходження від пасіки. Таку довідку може надати відділ Держкомзему або сільська рада.;

г) Про використання для обробки сільгоспугідь певного препарату має свідчити журнал хімічної обробки посівів, який заповнюється агрономом або відповідальною особою господарства;

д) Доказом завданої шкоди може слугувати довідка зареєстрованої пасічницької організації або відділу статистики про вартість бджіл та продуктів бджільництва.

Пам’ятайте! Сільськогосподарське виробництво та бджільництво залежне одне від одного! Тільки спільними зусиллями та взаємоповагою, дотриманням простих правил можливо забезпечити підвищення урожайності перехресно запилюваних рослин, зберегти здоровими бджіл та отримати корисні , екологічно чисті продукти бджільництва.

 

             В.О. Залізняк     головний  спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.


21 лютого 2019 року у Вирішальненському СБК № 1відбулася зустріч жителів громади із заступниками голови Лохвицької районної державної адміністрації, керівниками відділів та управлінь.

            Сільський голова, Наталія Сліпухова, прозвітувала про роботу за 2018 рік та наголосила на проблемах. До слова запросили першого заступника голови РДА Папірненко О.І., заступника Єсікова О.О., начальника Лохвицького об'єднаного     управління Пенсійного фонду Шамкало Т.І., начальника управління соціального захисту  населення РДА Інденко Н.О., головного лікаря Лохвицької центральної районної лікарні Бурлея В.В., головного лікаря (директора) комунального некомерційного підприємства  Лохвицький центр первинної медико-санітарної допомоги Лохвицької РР.

         

   Жителі громади піднімали перед гостями питання критичного стану автошляхів, автобусного сполучення, перспектив функціонування первинної медицини на території сільської ради, об’єднання громад, питання змін нарахувань пенсій та монетизації субсидій.  

 

 

 

 

 

 

 

 

  По  завершенню заходу,  згідно програми  Президента  України,      Лисенко М.І., вручив  ключі від нового автомобіля лікарям           АЗПСМ № 1 і № 2,   Артюх В.Г. та Мартиненку О.А.

 

 

 


Повідомлення про громадські слухання.      

 

18 серпня 2018 року відбулася перша частина святкування дня села Вирішальне. Народні гуляння та святкування відбулись  на сентральній садибі села Вирішальне.

        Зібралось чимало місцевих жителів. Усіх від щирого серця привітала сільський голова Наталія Вікторівна Сліпухова  та побажала односельчанам миру, терпіння та здійснення усіх задумів.

               

        Привітали громаду села представник ТОВ «Вирішальне Агро» - Микола Миколайович Мусенко та представник ТОВ «РАЙЗ-СХІД» - Ірина Олексіївна Вареніченко. 

 

          Привітав громаду зі святом та закликав Боже благословення Протоієрей Василь Ціко та звершив чин освячення короваїв.

   

  

         Музичні вітання дарували  присутнім учасники художньої самодіяльності сільського  будинку культури № 2.

                 

                 

        Окрім концерту гості та жителі села Вирішальне могли пригоститися польовою кашою (спонсор ТОВ «РАЙЗ-СХІД», директор Щербак Ю.П.). Скуштувати цей продукт назбиралось чимало охочих. 

          Були організовані розваги для дітей безкоштовні дитячі гірка, батут та солодка вата (спонсор – ДП «ДГ «Вирішальне», директор  Цибенко В.Г.).

      

   

           Свято проходило весело, панувала атмосфера злагоди , відчувалося, що день села – це свято єднання. Саме в такі моменти особливо відчувається любов і гордість за свою малу батьківщину, охоплює відчуття єдиної родини. З кожним роком Вирішальне стає більш затишним і комфортним. Усі здобутки громади були б неможливими без відданої праці щирих, гостинних, щедрих і талановитих жителів, які своєю самовідданою працею й теплом сердець примножують його славу, зберігають традиції та передають у спадок прийдешнім поколінням.

            Нехай і надалі село процвітає народжуються і підростають діти, спокійно і захищено почуваються люди похилого віку.

 


 

Відбувся урочистий мітинг з нагоди Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

      З нагоди Дня пам’яті та примирення, 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня біля  пам'ятника "Батьківщина - Мати пам'ятає своїх героїв" села Вирішальне відбувся урочистий мітинг.

      73 роки відділяє нас від тієї незабутньої весни 1945 року, коли наші діди та батьки у жорстокій битві вирвали долю нашої землі з пазурів фашистів. Минають роки, але залишається живою пам’ять про страшну трагедію, яка пройшлася по долі чи не кожної родини в Україні. Ми схиляємо голову перед тими, хто віддав життя за рідну землю, перед сотнями тисяч наших земляків, які мужньо боролися на фронтах, самовіддано працювали на підприємствах у тилу, перед кожним, хто день за днем наближав звільнення світу від нацизму. Ми вшановуємо пам'ять усіх жертв цієї найстрашнішої війни.

      В урочисто-траурному мітингу взяли участь ветерани Другої світової війни,  представники сільської ради, керівники установ, організацій та підприємств, духовенство, школярі, небайдужі селяни. Під час заходу урочисто були покладені квіти, вінки  до Братської могили,  хвилиною мовчання віддана шана ветеранам за те, що довелось пережити, винести і звершити.

      До присутніх, з привітанням звернулися сільський голова Вирішальненської сільської ради Наталія Вікторівна Сліпухова, директор Вирішальненської ЗОШ І-ІІІ ступенів Олександр Анатолійович П'ятницький , завідувачка ЗДО "Ромашка Галина Петрівна Балаба, представник ТОВ "Вирішальне-Агро" Микола Миколайович Мусенко, представник ТОВ "Райз-Схід" Ірина Олексіївна Вареніченко, представник від  працівників медичних закладів Наталія Анатоліївна Сердюк, начальник МПО "Вирішальне" Віктор Володимирович Бешта та   Отець Василь Ціко.

      Ми дякуємо тим, хто в тяжких випробуваннях, на фронті і в тилу, не шкодуючи сил і самого життя отримав Велику Перемогу над нацизмом. Ваша сила духу, любов до Батьківщини, самовідданість і героїзм завжди будуть для нас прикладом. Вічна слава загиблим, вічна слава живим!

      

 

Дата створення: 09:25 10.05.2018


ДО ВІДОМА ЖИТЕЛІВ ВИРІШАЛЬНЕНСЬКОЇ ГРОМАДИ

Проведено громадські слухання по проекту "Детальний план території земельної ділянки площею 0,87 га у межах села Вирішальне Лохвицького району Полтавської області"

 


 

ПРОВЕДЕНО ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ


 

Детальний план території для будівництва зернового елеватора на 50,0 т в с.Вирішальне Лохвицького району Полтавської області ТОВ «Лохвиця-зерно».

https://rada.info/upload/users_files/21048583/b00ea130c10fa302516aa7e4240d2063.pdf

 


                         

 

 Черговий електронний варіант
щомісячної юридично-просвітницької
газети «Правовий вісник»
https://www.legalaid.gov.ua/novyny/
shhomisyachna-yurydychno-prosvitnytska-
gazeta-pravovyj-visnyk/?fbclid=IwAR0GJyCUf0i__
sL8eteF-qaXqEl4xQJ2jMOcOt6fmE48NYo4MzJN7fZNQZc
Черговий електронний варіант
щомісячної юридично-просвітницької
газети «Правовий вісник» https://docs.google.
com/presentation/d/e/2PACX-1vQ4eGsmr2xh9vj
QGIhuEtUtOOw5NV0SbLIRElm7RDEyx--FUO0g-
VrKmJozr88fhCJ57YLNo6Avnugr/pub?start=
false&loop=false&delayms=3000&slide=id.g876f4898a4_6_0

З випуском щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник» можна ознайомитися тут. https://docs.google.com/presentation/d/16YQFZm02RR7hfApl6Nr-ih50FPDngZM79e0_Sw0BDc4/mobilepresent?slide=id.g719f28b7aa_2_87

Онлайн  випуск  юридично- просвітницької газети "Правовий вісник"

посилання на видання тут: https://docs.google.com/presentation/d/13lN-MNuxzc9_e4SBZ9ls1pgLUaPZbj-wK11lcAOS04I/edit#slide=id.g6dfb1eab7a_7_5

З січневим випуском щомісячної юридично-просвітницької газети  «Правовий вісник» можна ознайомитися тут: https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vTxk0LLiNZcRkpUysv6m5kBzUH3DQHWqZUvv3dkoFAPs-3l_F 9QjtvS5EgaqPQqrd8TNG4kCMY3Dg44/pub?start=false&loop=false&delayms=3000&slide=id.g52b61c4e8e_4_0

rada.org.ua - портал місцевого самоврядування

Асоціація міст України. Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування. Полтавське регіональне відділення

Коронавірус в Україні

Національна служба здоров'я України

Логін: *

Пароль: *